Veel ‘wearable devices’ gepresenteerd op het CES

De wereld wordt steeds digitaler en daarom zijn er afgelopen jaar zelfs iPad-scholen opgericht. We gebruiken meer gadgets want wie heeft er tegenwoordig geen smartphone? Omdat de markt voor high-end toestellen stagneert, gaan fabrikanten naar andere mogelijkheden zoeken. Wearable devices zijn op dit moment daarom erg in opkomst.

Bedrijven verwachten dat gadgets zoals smartwatches de komende jaren een hype worden en daarom zijn er begin 2014 veel verschillende modellen uitgebracht. Het CES bracht niet alleen slimme horloges voort maar ook een aantal fitnessarmbanden. Onder meer LG, Sony en Garmin brachten een fitnesstracker uit die informatie geeft over hartslag of andere sportzaken.

In de toekomst kan dat wellicht betekenen dat minder mensen fysiotherapie moeten bezoeken. Veel blessures worden veroorzaakt doordat mensen te actief sporten wanneer ze bijvoorbeeld nooit hebben gesport. Het nemen van rust is namelijk ook noodzakelijk omdat de spieren op dat soort momenten moeten herstellen.

Dé Vivofit

Garmin was een van de fabrikanten die tijdens het CES een wearable device aankondigde. De Vivofit valt te omschrijven als een armband of fitnesstracker die informatie verzamelt over de gebruiker. Hierdoor kan het apparaat de sporter persoonlijke doelstellingen voorschotelen. Hij wordt in meerdere kleuren uitgebracht en zo is er voor ieder wat wils.

Batterijen kunnen door de gebruiker zelf vervangen worden maar zouden bijna een jaar meegaan. Eerder waren er al waterdichte telefoons en smartwatches en dit komt nu ook voor bij deze fitnesstracker. De Vivofit kan tot 50 meter diep onder water ingezet worden. Daarnaast is het apparaat te koppelen met ANT+-hartslagmeters.

De belangrijkste functie is eigenlijk dat er gekeken wordt wat de gebruiker doet en hieruit maakt de fitnesstracker op hoeveel hij of zij sport. Door de activiteit te meten kunnen er dagelijkse persoonlijke sportdoelen geformuleerd worden. Wanneer het doel is behaald, stelt de Vivofit een hogere doelstelling.