Het belang van goede backups

Backups. Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar de meeste mensen beseffen het werkelijke belang van een goede backup met een lange retentie niet. De meeste mensen denken: “Ach, wanneer heb ik nou een backup nodig?” .  Vaak maakt de hosting provider de backups voor u als klant, echter hoe weet u dat deze backups ook echt gemaakt zijn en of ze wel goed(genoeg) zijn voor uw wensen. Zijn de backups wel eens teruggezet om te checken of ze ook daadwerkelijk alles terughalen wat u op dat moment mist?

Dergelijke vragen worden vaak niet adequaat aan de betreffende hoster gesteld, echter zijn deze wel van groot belang om goed en volledig te kunnen vertrouwen op uw backups. Een voorbeeld waar het goed mis is gegaan in 2011 is Web-log.nl. Deze site die de hosting van enkele honderdenduizenden WordPress blogs op zich nam ging er klakkeloos van uit dat de backups goed geregeld waren, totdat het noodlot toesloeg en de backups nodig waren om alle blogs terug online te krijgen. Het bleek toen dat de backups corrupt waren en dat het terugzetten erg moeilijk was. Uiteindelijk zijn ze na velen uren werk erin geslaagd alle blogs handmatig terug te zetten, echter had dit met een simpele check op de backups compleet voorkomen kunnen worden waardoor de blogs velen malen sneller weer terug online gekomen waren.

Het blijkt dus dat het van groot belang is om in elk geval altijd backups beschikbaar te hebben met een groot genoege retentie en deze gegarandeerd te bewaren op meerdere locaties. Tevens is het ook verstandig om altijd eens in een bepaalde periode een check uit te voeren of de backups voldoen qua data aan wat u eventueel nodig zou hebben bij een uitval of verlies van gegevens.

Een Managed hoster waarbij dit goed gebeurd is bijvoorbeeld Denkers-ICT BV. Zij hebben een eigen systeem ontwikkeld welke backups van hun Enterprise Servers en Magento servers maakt, monitort of ze correct en volledig gemaakt zijn en ook periodiek ‘terugzet’ naar een test omgeving om te kijken of met de betreffende backup daadwerkelijke alles teruggezet kan worden in geval van nood. Tevens hebben ze ervoor gekozen om alle data te repliceren via een eigen glasvezel naar een ander datacentrum om in geval van een ‘disaster’ altijd kunnen beschikken over actuele en correcte data van hun klanten. Via deze dubbele en unieke methode kan Denkers-ICT BV altijd garanderen dat de data van de klant centraal en veilig staat in welk geval dan ook.

Als klant is het dus altijd belangrijk om te weten, hoe, wanneer, en waar de backups gemaakt en opgeslagen worden. Vergeet deze vraag niet te stellen bij het maken van de keuze voor een hosting bedrijf voor uw site, webshop, of applicatie. U wilt namelijk toch ook niet dat uw jarenlange werk door een storing zomaar van de aardbodem verdwenen is?